چون گاهی آدم تو منزل موادی رو داره و میتونه با استفاده از اونها غذاهاشو تهیه کنه واگه من بگم مثلا آلبالو پلو – از کجا معلوم که طرف آلبالوهسته گرفته در فریزر داشته باشه ؟ ..... یا غذاهایی رو بگم که براش مشکل باشه که اونها رو در یک زمان به تنهایی تهیه کنه ..... چون میزان تبحر و سرعت عمل همه یکسان نیست .
چند نفر میهمان داریم ؟ هرچه تعداد میهمانان بیشتر باشه تنوع غذایی باید بیشتر باشه . غذاها تشریفاتی تر میشه و طبعا کار ما هم مشکلتر میشه . پس باید آسان بودن طرز تهیه غذاها هم یکی از ملاک های انتخاب باشه .
آیا دفعه اوله که این مهمونها در منزل ما حضور دارن ؟اگه دفعه اوله - بطور حتم با ذایقه میهمونا آشنایی نداریم .پس از غذاهای عمومی تر و کم مواد تر و ساده تر استفاده کنیم . کمی بیشتر تزیین میکنیم . تعداد غذاها و خواراک ها بیشتر باشه که تنوع رعایت بشه . یک پلو ساده و خورش ساده تر و کم مواد ترحتما سر میز باشه زیرا هرچه پر موادتر باشه احتمال اینکه یکی از موادش رو کسی دوست نداشته باشه بیشتر میشه !
من کمی پس از اون با لحن تعارف آمیز از میهمونها خواستم که بعد از غذا از این دسر شیرین و خوشمزه غافل نشوند ( بلند هم اعلام کردم تا یکی دیگه دسته گل به آب نده ) !!!!!
برای میهمانی های غیر خودمونی
پلو ساده و دو نوع خورش ساده و عمومی مثل بادنجان – قیمه – قورمه سبزی یا فسنجان بنا به فصل باید بر سر میز باشه .
یک پلوی مخلوط مثل : ته چین یا باقلی پلو با گوشت
یک پلوی مخلوط مثل : زرشک پلو یا شیرین پلو یا ته چین ............. با مرغ
یک نوع سوپ یا آش
یک نوع سالاد فصل - یک توع سالاد مثل سالاد ماکارونی یا سالاد مخلوط دیگه مثل الویه و یا ....
یک نوع خوراک گوشتی مثل بیف استروگانف یا ...
یک نوع خوراک دیگه مثل حلیم بادنجان یا دلمه و ....
دو نوع دسر ( مدرن مثل زله و کرم کاستارد و سنتی مثل رنگینک و شله زرد )
من برای انتخاب غذای مهمانی اول از لیست چیزهایی رو انتخاب میکنم که دم دست داشته باشم و کمترین میزان اقلام خریدنی رو داشته باشه یعنی که از قبل در منزل داشته باشم .و این کمی از کار خریدم رو سبک تر بکنه . بعد غذاهایی رو انتخاب میکنم که کمترین زمان تهیه رو داشته باشه . چون وقتی میهمون داری و چند نوع غذا می خواهی درست کنی – احتمال دسته گل به آب دادن زیاده . پس بهتره در مدت زمان طبخ کمتر- بیشتر به فکرخوب در اومدن غذاها باشیم تا پوز زدن میهمونای خانوم ...!!!!
و بهتره آدم غذاهایی رو انتخاب کنه که وقتی میهمونا از در میان تو - خودش خسته و کوفته نباشه و بتونه درست پذیرایی کنه و از میهمونیش هم لذت ببره تا اینکه میزی بچینه که میهمانها " به به " و " چه چه " کنن ولی صاحبخونه سر میز غذا اونقدر خسته باشه که یا عبوس باشه و یا نای حرف زدن نداشته باشه و هی خمیازه بکشه و یا از خستگی غش کنه !!!!!هماهنگی و سازگاری غذاها با هم خیلی مهمه . اگه زرشک پلو یا شیرین پلو یا ته چین مون با مرغه حتما باقالی پلو رو با گوشت تهیه کنیم ......... اگه خورش مون قورمه سبزیه - دیگه آش سرو نکنیم ( هردو سبزی جزء مواد اولیه شون دارن ) بجاش سوپ تهیه کنیم . برای خورش مون از میون غذاهایی هایی مثل آلو اسفناج و آلو با به و هویج که به اصطلاح " پرمواده " برای پذیرایی استفاده نکنیم . چون بالاخره یکی هست که از یک کدوم اونها خوشش نیاد .
ضمنا به نظر من بهترین کار صورت برداری و یاد داشته :
تعداد نفرات و لیست غذاهایی که باید تهیه بشه و بعد لیستی از مواد خوراکی که در منزل موجوده و یا باید خریداری بشه . بعد تشخیص اینکه کدام کارها باید چند روز یا دو روز جلوتر از مهمونی انجام بشه مثل خرید کلی و نظافت کلی و .... و کدام کارها باید یکروز جلوتر انجام بشه مثل خرید میوه و شیرینی و ......گل ..... تمیزکردن سبزی خوردن و کاهو و شستشو و خشک کردن آنها و پاک کردن برنج و تدارک مرغ و پاک کردن زرشک و ..... کدام کارها همانروز باید انجام بشه مثل گردگیری کلی منزل و یا آماده کردن زرشک و آبکش کردن برنج از صبح همانروز و شستن میوه و خشک کردن اون و تهیه زله و دسر و .... بار گذاشتن خورش ها و سرخ کردن مرغ و .....(* اگه مطمئن هستین که تو یخچال جای کافی دارین - می تونین خورش ها رو از قبل آماده کنین و تو یخچال نگهداری کنین )...... همه اینها باید مشخص بشه تا وقت کم نیاد ...!!!
دقت بشه که قالب های یخ از قبل تدارک دیده شده باشه ...که مجبور نشین یخدون بدست ! در خونه همسایه ها برین ......!!!!کارد و چنگال و قاشق ها و بشقابها – سینی و لیوان و فنجان ها به تعداد شمرده بشه و اگه لازمه دستمال نمی کشیده بشه تا لک نداشته باشن و ... بدیهی است که دم دمه های ورود - روشن کردن شمع های خوشبو کننده محیط و آماده کردن آب جوش برای چای و یا ریختن شربت در لیوان برای استقبال از مهمانان و نیز بازبینی سرویس های دستشویی و گذاشتن حوله کاغذی نباید فراموش بشه !!
برای پذیرایی در مراسم افطاری مریم عزیز لطف کرده و مطالب مفیدی رو در مبحث افطاری نوشته که من با اجازه اش اینجا میارم :
معمولا چيدن سفره ي افطاري در خانواده ها ي ايراني تفاوت هاي زيادي داره مثلا در فاميل ما افطار و شام با هم سرو مي شه در حالي كه در بعضي خانواده ها يك بار سفره ي افطار پهن مي شه و بعد از دو ساعت سفره ي شام آماده مي شه . در هر حال براي افطار سبزي خوردن - خرما پنير و گردو مناسبند اگه در سفره آش بايد باشه بويژه اگه شام و افطار با هم هستند بهتره از انواع آش هايي پخته بشه كه زياد سنگين نباشند مثل آش دوغ و يا سوپ ورميشل .اگه مهمان هايتان اهل كره و مربا خوردن هستند بهتره سهم سبزي خوردن و گردو را حذف كنيد و كره و پنير و مربا يا عسل را اضافه كنيد اگه فرني و يا شله زرد مي زاري بهتره آش يا سوپ را حذف كني .براي شام غذاي اصلي سرو مي شه كه مي تونه انواع پلو ها و خورش ها باشه البته سالاد در ماه مبارك رمضان معمولا كم خورده مي شه و بهتره با ماست و يا ماست و خيار همراه باشه و يا اينكه اگه ملزم به استفاده از سالاد هستيد اونو به حجم كمتر از مهماني هاي معمولي درست كنيد بهترين نوشيدني در ماه مبارك آب گوارا است دوغ و نوشابه ها باعث مي شه غذا رو دستت بمونه .
من در افطاري ها بدليل اينكه شام و افطار را باهم مي چينم معمولا شام را ماكاروني يا كتلت و... غذاي نوني درست مي كنم و از آنجايي كه مي دانم مهمانانم براي سحري خودشون و ناهار بچه ها ديگه نمي تونن شب غذا درست كنند غذاي اصلي پلو خورش يا پلو با مرغ را درست مي كنم و تو ظرف هاي مناسب مي ريزم و موقعي كه مهمونا مي رن براي سحريشون مي برن .
اين روزا وضعيت برنج هاي ايراني خيلي خراب شده از اونجايي كه قيمتش بالا رفته تقلب در اون زياد شده ولي نگران نباش اين برنج هاي پاكستاني يا هندي كه اصلا وا نمي ره بهتره يك كيلو بخري و براي خودتان امتحان كني و بعد براي مهماني به اندازه ي مورد نظرت خريد كني .
اگه مي خواهي زرشك پلو با مرغ درست كني بهتره اگه سرخ كن داري مرغ ها رو ابتدا به صورت خام سرخ كني و بعد بامقدار كمي آب و زعفرون حل شده بزاري تا بپزه مرغ سرخ شده كمتر از45 دقيقه پخت توي آب را نياز دارد آونقدري بپز كه وا نره . مقداري زعفرون حل شده را داخل يك كاسه با برنج دم كشيده مخلوط كن زرشك و خلال بادوم و خلال پسته را باهم تفت كوچيكي بده و با برنج زعفروني براي تزيين ديس پلو آماده كن مي توني مرغ را لابلاي ديس پلو بكشي و آب مرغ را جدا گانه تو پياله هاي كوچك بريزي و يا اينكه پلو را جدا و مرغ را جدا بكشي براي باقالي پلو هم بعد از آبكش كردن برنج موقعي كه تو قابلمه براي دم مي ريزي شويد خشك را لابلاي برنج بريز مرغ را به روش بالا درست كن فقط زرشك و خلال نمي خواهد روي پلو مي تواني كره آب كني و بدهي .
معمولا در سر سفره ي افطار براي هر سه نفر توي يك پيش دستي مقداري پنير 6 تا خرما و 6 تا مغز گردو بزار و كنار آن يك پيش دستي سبزي خوردن .آش يا سوپ را با تزئينات مربوطه ( البته سوپ را با جعفري خام خرد شده تزئين مي كنند ) توي كاسه ي بزرگ به تعداي بزار كه كه هر جمع 6 يا 7 نفري بتونن از اون استفاده كنند.
از این لیست میتونین انواع غذاهای متنوع رو انتخاب کنین :
:viewtopic.php?t=963
بهاره خانوم گل این مبحث رو ادامه داده :
(تو یه گروه از مهمونای ما شاید از چند ظرف دسری که هست،شااااااید نصف یه ظرف خورده شه ..... تو یه گروه دیگه برعکس،دسرا تمام و کمال خورده میشه،در مورد سالادم،2گروه کاملا بر عکس همن.(دسته ای که اهل دسرن سالاد خیلی کم می خورن،اون یکی گروه برعکس.)بنابراین ادم مقدار چیزایی که می خواد درست کنه دستش می آد._اگه یه غذای شیرین بین غذاها هست،یه غذای غیر شیرین یا نسبتا ترشم بینش باشه که هرکی اهل یکیش نیست ازون یکی بتونه بخوره.
غذاهایی مثل فسنجون،دلممه ی برگ و ...که معمولا تو خانواده ها بر اساس ذائقشون یا ترشه یا شیرین،حد وسط داشته باشه.نه اگه تو خونه ترش خورده میشه واسه مهمونم ترش باشه یا اگه شیرین درست می شه معمولا،واسه مهمونم خیلی شیرین باشه .
سن و سال فراد در نظر گرفته شه.به جز اینکه بچه ها یه سری غذای خاص رو مثل لازانیا و ماکارونی و ...که شبنم جونم گفتن دوس دارن ،معمولا سن بالا ترا زیاد سمت غذاهای فانتزی و جدید نمیرن.دلمه و کوفته و کلا غذاهای سنتی رو ترجیح می دن(راستی دقت کردین تو یه رده سنی خاص هیچ کس نیست که کوفته و دلمه رو(از هر نوعش) دوس نداشته باشه؟ .... خیلی بانمکه ....)ماهی هم معمولا تو مهمونیا خورده نمی شه مگر اینکه ادم بدونه اهل ماهی ماهی خوردنن.خورش حتما باشه بین غذاها.
من اینارو یادم بود تا الان. ............راستی شبنم جون در مورد شغل افراد...به نظر من که فرقی نمی کنه زیاد حالا شااااااید به فرض اونی که دکتره تو خورد و خوراکش یکم ملاحظه کنه،زیاد سمت غذا چرب و چیلی تره نره.
مریم عزیز مجددا اضافه کرده :
پس همون رو به تعداد مهمونا تعميم مي دم ( بسته هاي سبزي و پيمانه ي لپه هم براي حد اكثر دو بشقاب خورش است ) مرغ هم به همين صورت در مورد دسر بايد بگم همسرم و خانواده اشون اهل خوردن دسر نيستن ولي خانواده ي من هستند براي همين در مهموني هاي اون طرفي بجاي دسر سالاد، ترشي و يا ماست ( موسير يا با نعنا) استفاده مي كنم.
معمولا در فصل هندوانه و انگور از اين دو ميوه سعي مي كنم در سر سفره استفاده كنم همسرم خيلي انگور روي ميز شام رو دوست داره در مورد نوشيدني اگه به ذا ئقه ي خودم باشه عاشق شربت آبليمو هستم و خيلي بخوام به مهمونام حال بدم اونو درست مي كنم البته با ليموي تازه كه به نظرم فرحبخش تر از اون نوشيدني نيستاگه غذايي كه ترتيب مي دم از انواع كباب ها باشه ديگه نه خورش نمي زارم نه قاطي پلو نمي دونم چرا احساس مي كنم هيچي با جوجه كباب يا كباب كوبيده جور نمياد و اگه بزارم خورده نمي شه فقط اگه بخوام هنر به خرج بدم ته چين و سوپ درست مي كنم بعضي از مهمان هاي من و همين طور همسرم عادت دارن غذاشونو با نون بخورن و دارچين و فلفل سياه ادويه اي است كه روي خورش هاشون ( قيمه و لوبيا) موقع خوردن مي پاشن بنابراين بهتره در مهموني ها به ظرايف عادات غذايي مهمونا هم توجه بشه .
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر