فصل بهار موقع اومدن گلپر تازه است . گلپر تازه گیاهی شبیه با سافه های کرفس با کمی پرز هستش .
این نوع ترشی ها چون مواد لازمشون خیلی زیاد و متنوع نیستن و تهیه شون خیلی راحت و آسونه برای خانم های شاغل ایده آله ... میتونن با این ترشی های ساده و راحت و کم درد سر میزهای مهمونی شون رو رونق زیادی بدن . تهیه این ترشی فقط کمتر از دو ساعت کار برده ...
مواد لازم :
سرکه سیب تقریبا به اندازه ظرف تون
گلپر تازه
نمک کمی
ادویه ترشی و کمی پودر گلپر خشک
فلفل ( اگه تند می پسندین .)
فلفل دلمه ای رنگی
هویج دو عدد ریز رنده یا خرد شود
پیاز یکعدد
سیر چند حبه
مواد لازم :
سرکه سیب تقریبا به اندازه ظرف تون
گلپر تازه
نمک کمی
ادویه ترشی و کمی پودر گلپر خشک
فلفل ( اگه تند می پسندین .)
فلفل دلمه ای رنگی
هویج دو عدد ریز رنده یا خرد شود
پیاز یکعدد
سیر چند حبه
طرز تهیه :
گلپر ها رو مانند کرفس پاک کنین و به اندازه دلخواه خرد کنین .( هم برگ و هم ساقه ها قابل استفاده اند ) .رو ش نمک بپاشین و بذارین حدود دو ساعت بمونه . بعد بشورین . اینطوری کمی از تلخی خاص گلپر گرفته میشه .
فلفل دلمه ای رنگی و پیاز و سیر رو هم خرد کنین وحالا همه رو باهم توی سرکه بریزین و ادویه ترشی و کمی پودر گلپر خشک و فلفل بپاشین . مدت چند روز توی دمای آشپزخونه این ترشی میرسه .بعد میتونین در جای خنک نگهداری کنین .
اگه دوست دارین میتونین توی سرکه خرد کنین و برای مخلوط کردن با ترشی زمستان تون توی یخچال نگهدارین . ضمنا اگه تمایل دارین میتونین این ترشی رو با سبزیجات معطر مانند مرزه و نرخون و نعنا و شوید هم تهیه کنین . در اونصورت نیم کیلو پاک شده کافیه .
اگه دوست دارین میتونین توی سرکه خرد کنین و برای مخلوط کردن با ترشی زمستان تون توی یخچال نگهدارین . ضمنا اگه تمایل دارین میتونین این ترشی رو با سبزیجات معطر مانند مرزه و نرخون و نعنا و شوید هم تهیه کنین . در اونصورت نیم کیلو پاک شده کافیه .
گاهی بعضیها طعم و مزه گلپر رو ندوست دارن و معتقدن کمی رگ تلخی داره . و ممکنه حتی پس از نمک پاشی و شستشو به نظرشون بازهم تلخ بزنه ... در اینصورت میتونین بدون افزودن هیچگونه ادویه جاتی سرکه روش بریزین و بعد از چند روز سرکه رو خالی کنین و دوباره سرکه تازه بریزین و اونموقع ادویه جات رو اضافه کنین . اینطوری ته مزه تلخی اون از بین میبره . ... ولی تلخیش بد نیست و جز خاصیت های بیشمار این گیاهه و به نظر من همون نمک پاشی ابتدایی کافیه .
خواص گلپر :
خواص غذایی – دارویی گیاه گلپر
خواص غذایی – دارویی گیاه گلپر
۱- گیاهی است مقوی معده و سایر اندامهای دستگاه گوارش و دفع کننده نفخ دستگاه گوارش.
۲- ترشحات معده را زیاد کرده و سموم بدن را دفع می کند.
۳- ضد عفونی کننده و میکروب کشی قوی است.
۴- خوردن آن شیر زنان را زیاد کرده، همچنین باعث افزایش ترشح عرق بدن می شود.
۵- دارویی است مدّر (ادرارآور)
۶- دانه گلپر برای افراد مبتلا به بیماری استسقاء مفید بوده و این بیماران می توانند مقدار هشت گرم از پودر دانه گلپر را در دهان ریخته و بخورند، پس از آن نیز مقداری آب گرم میل نمایید.
۷ - خوردن آن به میزان کم، باعث نشاط و شادی شده و در هضم غذا موثر است .
۸- پودر دانه گلپر به عنوان یک داروی کشنده برای بعضی کرمهای داخل روده مصرف می شود
۹- برای کمردرد رطوبی نیز مفید بوده و می توان آن را همراه با غذاها میل نمود.
۱۰- گلپر قطع کننده بلغم و دفع کننده باد و نفخ شکم است.
۱۱ - مصرف گلپر باعث تسکین سینه درد شده و درمان کننده سکسکه است. اشتهاآور خوبی نیز می باشد.
احتمالا گلپر خواص زیر را نیز دارد :
از نفخ معده جلوگيرى ميكند.
بهترين دارو براى معالجه هيسترى است.
تحريك كننده اشتها بوده و دستگاههاضمه را تقويت ميكند.
در ريشه آن خواص بيشمارى نهفته، اگر از تشنج و ناراحتىهاى عصبى رنج ميبريد از آن استفاده كنيد.
گلپر را جهت معالجه هيسترى (صرع)، عفونتهاى عصبى و عفونتهاى دستگاه تنفس تجويز ميكنند.
خوردن گلپر ذهن را باز و حافظه را زياد و نسيان را كم ميكند و ابلهى و حماقت را از بين ميبرد. براى فلج، لقوه و بىحسى اعضا مفيد است.
گلپر از ضرر غذاهاى سنگين و داروهاى سمى ميكاهد و براى بيمارانى كه مبتلا به يرقان، استسقا و سكسكه هستند، مفيد ميباشد.
اين گياه مقوى كليه و از بين برنده بلغم است. براى درد سينه، سرفه و مفاصل مفيد است.
ضماد گلپر باموم و روغن جهت سياتيك و امثال آن با روغن زيتون جهت از بين بردن سياهى زير چشم و ماليدن مطبوخ آن با سركه و پوست انار جهت بواسير نافع است.
پاشيدن گرد گلپرروى زخمهاى خورهاى و جذام سودمند ميباشد.
ريشه گلپر قويتر از ساير اعضاى اين گياه بوده، ماليدن آن روى ورمها مفيد است.
مقوی معده و سایر اندامها بوده و سموم بدن را دفع می کند – شیر زنان را زیاد کرده
مصرف گلپر در آشپزی :
ترشياى كه با برگ و ساقه نوع خوشبوى اين گياه درست ميشود، ضد عفونى كننده معده بوده و براى معالجه كم اشتهايى و از بين بردن اخلاط غليظ معده به كار ميرود.
گلپر غذا را نرم ميكند و بوى دهان را بر ميگرداند، مقوى معده بوده و بلغم را از بين ميبرد. اشتها را بر ميانگيزد و مقوىهاضمه ميباشد.
با ساقه و برگ آن ترشى گلپر درست ميكنند. گلپر بادشكن بوده، نفخ و ناراحتىهاى دستگاههاضمه را از بين ميبرد. اين گياه ضدعفونى كننده بوده و پادزهر سموم است. ضد تشنج، ضد كرم و ضد حشرات نيز ميباشد.
تذکر:
۱- مصرف مقدار زیاد گلپر سبب سقط جنین می شود. از این رو زنان باردار در خوردن زیاد آن مجاز نیستند.
۲ - مقدار خوراک مجاز پودر دانه گلپر چهار گرم است.
http://www.pezeshk.us/?p=16059
http://www.pezeshk.us/?p=16059
لینک انواع متنوع ترشی ها در پرتال سفره خونه :
http://www.sofrehkhune.ir/foods/302/1/
لینک انواع شور و ترشی ها در تالار گفتمان سفره خونه :
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر