مواد لازم :
10 لیتر عصاره جوشیده کرفس وآب
دو پیمانه نمک
4 پیمانه سرکه
خیار سبز و قلمی تازه و ترد 5 کیلو
یک ق غ دانه فلفل سیاه نسابیده
یک ق غ دانه تخم گشنیز نسابیده
گشنیز و ترخون و شوید و جعفری تازه رویهم نیم کیلو پاک شده
( من خرد نمیکنم و درسته توی ظرف میذارم . ترخون و گشنیز و شوید حتما باید باشه ... جعفری زیاد مهم نیست ولی خوشمزه میکنه .)
فلفل قرمز و سبز 250 گرم
نصف یک بوته سیر
دو ساقه بزرگ و کامل کرفس
طرز تهیه عصاره کرفس :
کرفس ها رو بشورین و هرطور میخواهین خرد کنین .بعد داخل یک ظرف با گنجایش 10 لیتر تا 12 لیتر آب بریزین و آب پر کنین و بذارین تا کاملا بجوش بیاد . بعد حرارت رو کم کنین تا کرفس های توش بپزه . وقتی کرفس ها نرم شدن از روی حرارت بردارین . بعد کرفس ها رو توی آبجوش له کنین و از صافی رد کنین تا عصاره کرفس ها رو کاملا دربیارین . حالا سرکه و نمک رو توش بریزین و بذارن یک جوش بزنه . یعنی عصاره جوشیده ما حدود همون 10 لیتر باشه .
حالا بیشتر یا کمتر اشکالی نداره . از این جهت میگم که نسبت نمک و سرکه اش کم و زیاد نشه . من خودم معمولا با قوه چشایی تنظیم میکنم !!
بدیهی است که برای 5 لیتر آب مقدار نمک و سرکه کمتر میشه . همین نسبت رو میشه برای آبنمک ( بدون عصاره کرفس هم بکار برد ) . کرفس عطر بی نظیری به خیارشور و مخلوط شور ما میده . ولی بدون اونهم خیارشور و شور خیلی خوشمزه ای خواهیم داشت . اگه مقدار سرکه رو زیاد کنین خیارشور مزه و طعم خیار ترشی میگیره و دیگه از حالت شور بیرون میاد . مقدار سیر رو میشه بیشتر کنین ولی دیگه هر وقت دلتون خواست نمیتونیم بخورین چون بوی سیر میدین !! بدیهی است که مقدار فلفل هم به تمایل شما به تندی بستگی داره .
طرز تهیه خیارشور خانگی با عصاره کرفس :
ظرف خیار شور رو باید از قبل شسته و تمیز و استریل و خشک کرده باشین . خیارها و فلفل ها و سبزی ها باید از قبل شسته وخشک شده باشن . حالا ته ظرف تمیز مقداری سبزی و فلفل و سیر و خیار بریزین وبعد دوباره یک ردیف خیار و سبزی و سیر و فلفل تا همه اونها توی ظرف چیده بشه . حالا عصاره رو که نه داغه و نه سرد ... ولرم باید باشه رو روی خیارشور ها میریزیم وحالا میذاریم تا عصاره خنک بشه . بعد از این که خنک شد - درب تمیز و استریل و خشک اون رو محکم میبندیم .
* گرم بودن عصاره و آبنمک باعث خوشرنگ شدن خیارشور میشه .
معمولا قبل از بستن یک تکه پارچه تمیز روی سر ظرف میذارن و بعد درش رو میبندن که عرق نکنه و باعث خراب شدن خیار شور نشه . چند روز جای معمولی قرار میدیم و بعد در جای خنک و دور از آفتاب قرار میدیم . حدود بیست روز الی یکماه ( بسته به دمای محیط) طول میکشه تا برسه . البته تو خونه ما از دو هفته به بعد شروع میکنن به ناخنک زدن !!
در آذربایجان این خیارشور و مخلوط شور رو با سبزی خاصی به نام کرووز درست میکنن که یک نوع سبزی میان جعفری و کرفسه . برگها درشت تر از جعفری و ساقه های نازک تر وکوچکتر از کرفس هستش .
من سالهاست که با این دستور مخلوط شور و خیارشور تهیه میکنم که طرفدار زیاد داره .
لینک انواع رب و سس و ترشی و شور
در تالارهای گفتمان سفره خونه :
http://forum.sofrehkhune.com/forum98/
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر