۱۳۸۷ بهمن ۱۵, سه‌شنبه

کوفته تبریزی



موادلازم برای 6 نفر :
یک کیلو گوشت چرخ کرده ( مخلوط گوسفند و گوساله که دوبار چرخ شده )
لیه یک پیمانه
برنج نصف پیمانه
نصف یک پیاز کوچک
نمک و فلفل
رب گوجه فرنگی 3 قاشق غ
تخم مرغ دو عدد
ادویه و دارچین و گل سرخ وکمی زعفران دم کرده
پیاز داغ برای آب کوفته و تزیین و داخل کوفته
آلو و تخم مرغ پخته و مغز گردو برای داخل کوفته
تره و مرزه برای مایه کوفته و آب کوفته و تزیین
آرد نخود چی دو قاشق غ برای ورز دادن کوفته ( و در صورت نیاز برای غلظت آبگوشت کوفته )


نکته :
گوشت نباید خیلی چرب و خیلی خشک باشه . مخلوط گوساله و گوسفند مناسب ترینه.

نکته :
برای تهیه کوفته جهت 3 نفر بدیهی است که موادنصف میشه .برای گرفتن نتیجه بهتر لطفا نسبتها رو رعایت کنین . . برای نیم کیلو گوشت لپه باید نصف پیمانه و برنج هم نصف بشه .
در این دستور نسبت مواد کاملا رعایت شده و گوشت کوفته نسبت مناسبی با لپه و برنج داره . در بعضی دستورها مقدار لپه بیشتری یداره که چون گوشتش کمتره مزه لپه بیشتر احساس میشه درحالیکه این دستور به دلیل گوشت بیشتر مجلسی تره.... دیگه خود دانید ...

طرز تهیه :
ابتدا با پیاز داغ و رب گوجه فرنگی و کمی ادویه و دارچین و گل سرخ وکمی مرزه و تره خرد شده - آب داخل یک قابلمه با گنجایش 3 الی 4 عدد کوفته متوسط آب کوفته رو درست میکنیم و وقتی جوش آمد – شعله رو کم می کنیم .




همیشه برای تهیه خورش ها بهتره همراه با پیازداغ - رب گوجه وزعفرون و ادویه کمی تفت داده بشه تا خوراک و خورش خوشرنگ و خوشمزه تر بشه ...


لیه ای که قبلا تمیز کرده و خیس کردین رو با کمی آب بپزین و آبکش کنین . برنج رو هم با آب و کمی نمک بپزین و آبکش کنین . این دو رو با نصف پیاز کوچیک له کنین و نیمی از گوشت رو هم همراهش میکس کنین یا بکوبین یا بخوبی له کنین . و حالا یک تخم مرغ رو اضافه کنین . بعد باقی گوشت و در انتها تخم مرغ دیگه رو با ادویه و مرزه و تره خرد شده و آرد نخودچی و نمک و فلفل و کمی گل سرخ و دارچین اضافه کنین و خوب ورز بدین .

مواد رو به 4 قسمت کنین و هر قسمت رو توی دست نگه دارین و توش رو گود کنین و یکعدد تخم مرغ درسته و کمی پیاز داغ و دوتا آلو و مغز گردو وسط قرار بدین و سعی کنین درزش بسته بشه و مثل توپ گرد و کروی اون رو شکل بدین ...




و بعد آروم توی قابلمه ای که قبلا مواد توش ریخته و جوشاندین - قرارش بدین . ( البته من بزرگتر درست کردم و 3 تا شد .ولی اگه تازه کارین و تجربه تون کمه بهتره کوچکتر درست کنین تا توی دست راحت بچرخه و 4 تاش کنین .)

نباید آب کوفته در حال جوش و قلیان باشه . جالا کمی از آب اون رو روی کوفته بریزین . بعد کوفته های دیگه رو همینطور شکل بدین و داخل قابمه بچینین . ( دقت کنین : نباید بجوشه ! ) از آب و روغن داخل قابلمه کمی روی کوفته ها با قاشق بریزین تا از خامی در بیان . اگه دوست داشتین کمی زعفرون دم کرده هم روشون بریزیت تا خوشرنگ بشن .

نکته :
آب داخل قابله نباید وقتی تازه کوفته ها رو توی اون گذاشتیم بجوشه ... ...در قابلمه رو بذارین و با شعله آروم بذارین مدتی بپزه ....تا وقتی کوفته ها خوشون رو نگرفتن آب نباید با قلیان بجوشه و قل قل بزنه . فقط ریزجوش بزنه .





نکته :
در این میانه گهگاهی با قاشق یا ملاقه از آب و روغنش روی کوفته ها بریزین . در بین کار ( پس از مدت یکساعت که کوفته ها خودشون رو گرفتن و تقریبا سفت شدن - آروم کوفته ها رو بچرخونید تا حرارت و آب و روغن به همه جای کوفته ها برسه ....
کلا حدود دو ساعت برای پختن کوفته با شعله ملایم وقت لازمه ...پس از دوساعت میتونین کمی شعله رو بیشتر کنین ... (نه خیلی که قل قل بزنه . واسه همین هم نباید زیاد آب پر کرد .چون خیلی نمیجوشه که آبش کشیده بشه ) .



آب کوفته ها که جا افتاد خاموش کنین . به آرامی کوفته ها رو داخل ظرف بکشین روش رو با تره و پیاز داغ و آلو تزیین کنین . روی آبگوشت کوفته و کوفته ها رو با کمی دارچین و گل سرخ تزیین کنین .



نکته :

اگه بخواین آبگوشت تون کمی پرمایه تر و غلیظ تر بشه میتونین دوقاشق آرد نخودچی رو بو داده و قبل از تغییر رنگ با کمی روغن خیلی کوتاه تفت بدین ... این آبگوشت توی تصویر بدون آرده و در عین حال خیلی هم رقیق نیست . این دیگه بستگی به تمایل و سلیقه شما داره .

نکته :
گاهی ممکنه کوفته ها چاک بخوره ... باید با حوصله و دقت گوشت با لپه و برنج با تخم مرغ کاملا ورز داده بشه تا اینطوری نشه ..

نکته :
هرچندکه آبگوشت باید داغ سرو بشه ولی معمولا کوفته رو خیلی داغ سرو نمی کنن ... بهتره قبل از سرو کردن آبگوشت اون - کوفته رو کشیده باشین تا کوفته ها در این فاصله سرد بشن و موقع برش دادن تکه تکه و ناصاف بریده نشن ....

نکته :
کوفته رو معمولا با ترشی وپیاز و سبزی خوردن و لیمو ترش و نارنج میشه سرو کرد ... در این بین نون سنگک هم که دیگه یار جدایی ناپذیر ترید برای انواع آبگوشت هاست ... پیاز رنده شده در کنار انواع آبگوشت و ترید بسیار مورد پسند واقع میشه ...



نوش جان ...گوارای وجود .

این غذا رو به یاد بچگی ها مون و دست پخت خوشمزه و سفره رنگارنگ مادر تقدیم میکنم به خواهرگلم درسوئد ....

با یک فاتحه نثار همه مادر و پدرها و مادربزرگها و پدر بزرگهایی که جاشون در بین ما خالیه .....
همه تون پاینده و برقرار باشین ...

لینک آموزش کوفته و کوکو و ...در تالار گفتمان سفره خونه :

http://forum.sofrehkhune.com/forum95/


لینک آموزش کوفته و کوکو و انواع خوراک در تالار گفتمان سفره خونه :

http://www.sofrehkhune.ir/foods/293/1/




۴ نظر:

  1. سلام، خيلي ممنون از راهنمايي و سايت بسيار مفيدتان من اهل اروميه هستم، تا جايي كه يادم هست اين مدل كوفته رو در اروميه بيشتر درست مي كننددر تبريز كوفته رو تمام موادي را كه گفتيد رو يك كوفته بزرگ درست مي كنند تا جايي كه حتي داخل آن مي شود جوجه مرغ گذاشت و مجلسي تر هست و در مجلسي البته آبش بايد كشيده بشه.

    پاسخحذف
  2. شبنم عزيز و دوست داشتني ممنون از اينكه كوفته تبريزي رو ياد داديد.
    اميدوارم بتونم درست كنم

    پاسخحذف
  3. سلام دوستان
    از ابراز لطف و نظرتون بسیار ممنون .

    دوست ناشناس عزیز خوشحالم که نظر دادین و ممنون از اطلاعات تون ... مهتاجان اگه نسبت مواد و نکتن رو رعایت کنی حتما خواهی تونست .

    انشاالله یه روز هم یه کوفته بزرگ درست می کنم و همونطوری که شما گفتین توش مرغ یا بلدرچین میذارم و عکسش رو میذارم اینجا براتون ...

    موفق باشین

    پاسخحذف
  4. سلام شبنم جون. دستت درد نکنه بابت این اموزش.
    من یه سوال دارم: اگه بلدرچین بخوایم وسطش بذاریم باید بلدرچین و کاملا بپزیم؟ یا سرخ کنیم ؟ یا؟

    پاسخحذف