مواد لازم برای 8 نفر :
8 عدد ترخینه آماده ( در واقع قرص سوپ آماده است ! ) عدس یک پیمانه یک کیلو سبزی آش یا در صورت تمایل فقط اسفناج اگه آب مرغ یا گوشت هم داشته باشین خیلی خوشمزه تر میشه . پیازداغ نعنا داغ روغن کمی
طرز تهیه :
ترخینه ها رو توی یک ظرف آب میذاریم تا نرم بشن . و بعد اون رو با کمی آب ( یا آب مرغ ویا آب گوشت ) و روغن و پیاز داغ و زردچوبه بار میذاریم .
عدس روقبلا خیس میکنیم .و بعد میذاریم خوب بپزه .عدس پخته رو داخل آش میریزیم وسبزی روهم اضافه میکنیم و با شعله ملایم میذاریم تا کاملا جا بیافته .چون مواد ترخینه قبلا پخته – آش زودتر جا میافته و حاضر میشه .
به هرحال هر از گاهی باید همش زد تا ته نگیره . آش نباید آبکی باشه . تمام رمز و راز یک آش خوب به جا افتادن اونه ... خوب پختن حبوبات و کم آب بودن آش باعث خوب عمل اومدن اون میشه .... بعد روی آش رو با پیازداغ و نعنا داغ و کمی عدس پخته و زعفرون و کمی ماست غلیظ تزیین میکنیم .
ترخينه :
در واقع يك نوع گندم پروسس شده محلي است كه از گندم يا جو نيمكوب كه در شير يا دوغ پخته شده و بعد در آفتاب خشك شده - تهيه ميشود . و هنگام پخت آش ها ازنوع پخته شده در دوغ استفاده ميكنند كه خيلي هم زود وا ميرود چون قبلا پخته شده . در ميان خشكبار فروش هايي كه اجناس محلي دارند مخصوصا در شهرستانها بايد سراغش رو بگيريد . من دوست گلی دارم كه فاميل برايش در ملاير تهيه ميكنند و ميفرستند . دوبار هم اين آش رو پخته و دستش درد نکنه - برايم فرستاده كه خيلي هم خوشمزه بوده . و حالا هم برام ترخینه شو فرستاده - تا خودم بپزم ... منهم همینجا ازش تشکر میکنم ... افسانه جان دست گلت درد نکنه ...ممنون
اگه اون نوع رو که با شیر پخته و آماده شده - هنگام مصرف با شیر بپزین و کمی کره توش بریزین و برای صبحانه میتونین نوش جان کنین .
نوش جان
همونطور که دوستان گلم پیام ارسال کردن و گفتن .... بله ... این آش محلیه و تقریبا در تمام نواحی کوهستانی ایران تهیه میشده و میشه . در واقع مواد اولیه این آش در تابستان به وفور یافت میشده ... سبزی و دوغ و بلغور نیمکوب گندو و جو .... که دربرابر آفتاب گرم تابستان خشکش میکردن و در زمستان بدون هیچگونه افزودنی - شاید فقط حبوبات اون رو می پختن .
همینطور که تو عکس می بینین توی بعضی ازاین ترخینه های آماده - سبزی هم داره . و چون توی خونه تهیه کردن کاملا بهداشتیه . این یکی از روشهای نگهداری مواد غذایی برای زمستان بوده .
دوستانی که مایلن این آش رو تازه و بدون دسترسی به ترخینه تهیه کنن ... مثل نهال خانوم گل توی کانادا - خیلی ساده می تونن پس از پاک کردن بلغور گندم و جو ( نیمکوب برای آش ) و یک شب توی آب و یا دوغ خیس کنن .... و روز بعد اون رو همراه با دوغ با شعله ملایم بپزن و هم زدن و افزودن دوغ ( و آب ) رو فراموش نکنن تا ته نگیره . و بعد تمام مراحلش رو مانند تهیه آش انجام بدن .
پشت هرکدوم از غذاهای سنتی ما فرهنگ غنی نهفته و نشانگر روشهای زندگی مردم اون زاد و بوم و نحوه دسترسی به مواد اولیه اونهاست که این آش نمونه ایست ازخروار ....
نوش جون و از نظرات شما بینهایت ممنون
نیمای عزیز
بدون ترخینه آماده - با بلغورگندم هم میشه همین آش رو بپزی .در همین وبلاگ دستورش هست .
لینک انواع آش در تالار گفتمان سفره خونه :