۱۳۸۷ بهمن ۲۷, یکشنبه

ته چین قلیه ماهی



جنوبی ها لخ لاخ ( که همون قلیه ماهی با برنج بصورت دمی یا کته است ) درست میکنن ولی نه به صورت این " ته چین " من در آوردی " ....!!!

تهیه مواد این غذا درست نظیر خورش قلیه ماهیه و خیلی خوشمزه میشه ....!!!!! میتونین به جای ماهی از مرغ و میگو هم همین ته چین رو تهیه کنین !!!

اگه از روز قبل برنج رو دست تون مونده باشه بهترین کار تهیه بک ته چین ابتکاری و خوشمزه است ....باید یه کاریش میکردم دیگه !! چی بهتر از ته چین ؟؟؟؟!!!!

مواد لازم :
ماهی( بدون تیغ و استخوان – ماهی شیر برای اینکار ایده آله ) برای هر نفر حدودا یک تکه اندازه کف دست .
گشنیز تقریبا نیم کیلو یا 750 گرم
روغن و رب گوجه و نمک و ادویه گرام ماسلا به مقدار لازم !!
شنبلیله خشک یک ق چای خوری سر خالیت
مبر هندی اگه ترش باشه یک چهارم بسته
سیر دو تا سه حبه له یا رنده شده

طرز تهیه :
گشنیز رو شسته و خرد میکنم و با کمی سیر کوبیده یا له شده در کمی روغن خیلی کم تفت میدیم و در انتها کمی شنبلیله خشک اضافه میکنیم (عطر شنبلیله خشک بیشتره ) . شنبلیله نباید زیاد باشه و اگه زیاد هم سرخ بشه تلخ میشه . نمک خورش رو آخر سر میزنم . چون تمبر هندی نمک زیاد داره و ممکنه غذا شور بشه .

حالا برای اینکه خوشرنگ بشه کمی رب گوجه فرنگی ( سر قاشق غ خوری ) و کمی آب تا جایی که روی سبزی رو بگیره - اضافه می کنم و میذارم کمی بجوشه .

حالا تمبر هندی رو ( اگه زیاد ترش باشه حدود یک چهارم و اگه معمولی باشه یا یک سوم بسته ) توی کمی آب مثلا نصف پیمانه حل میکنم و صاف میکنم و بعد توی این سبزی تفت حورده میریزم و کمی ادویه گرام ماسالا اضافه میکنم و میذارم تا بجوشه و بپزه ...
به ماهی کمی زعفرون آب کرده می مالم و با توی کمی روغن فقط تفت میدم که رنگش عوض بشه .
حالا که سبزی جوشیده و پخته و رنگش عوض شده و داره جا میافته ماهی ها رو توش میذارم تا با عصاره خورش هم آروم آروم بجوشه و جا بیافته . ماهی قبلا تفت خورده و زود میپزه .

میشه بجای تمبرهندی از آب چند عدد نارنج هم استفاده کرد .باید آب خورش کشیده شود و در واقع بیشتر از دو یا 3 قاشق آب نداشته باشد. و باقی کار آن نیز مانند ته چین های معمولیست .روغن را در ماهیتابه بزرگ و پهن و نچسب داغ می کنیم و از یک لیوان ماست و دوعدد تخم مرغ و زعفران و کمی نمک و کمی روغن ( و کمی پودر سیر البته فقط برای این نوع ته چین ) مایه ته چین را تهیه میکنیم .


ماهیتابه هرچه پهن تر باشه و ارتفاع اون کمتر باشه ته چین بهتر میشه و ته دیگ بیشترو نازکتری دارین ... و سپس کمی از برنجی را که آبکش کرده ایم داخل آن میریزیم و مخلوط میکنیم و ته ماهیتابه میریزیم .


مجددا کمی برنج روی آن میریزیم و بعد قلیه ماهی را کاملا روی مایه برنج و ماست ریحته و روی آنرا میپوشانیم و مجددا از برنج باقیمانده روی فلیه ماهی میریزیم و صاف میکنیم و کمی فشار میدهیم .


و اکنون کمی کره و روغن داغ روی برنج میدهیم .



ابتدا با شعله تند ( تا زمانیکه جسم ماهیتابه داغ شود ) و سپس شعله را کم میکنیم و با شعله ملایم حدود یکساعت و نیم میگذاریم تا ته چین سرخ شود .وقتی خاموش کردیم و دمکنی را برداشتیم – در قابلمه را میگذاریم تا کمی باید بماند و ته دیگ راحت از ماهیتابه جدا شود .


سپس ته چین را در ظرفی مناسب کشیده و در صورت تمایل تزیین میکنیم .اکنون به تکه های دلخواه تقسیم کرده وسرو میکنیم والبته با ترشی .


نکات ته چینی :

* - من دوستی دارم که اصلا تخم مرغ نمی خورن وته چین های خوبی رو بدون تخم مرغ درست میکنه . ولی شما که معذوریت ندارین اگه از تخم مرغ کامل استفاده کنین که خیلی بهتره . از زرده تنها هم میشه استفاده کرد .

* -روغن عامل مهمی برای عمل اومدن بهتر ته چینه ! شما که بار اوله از این غذا درست میکنین یا تبحر کافی ندارین - در انتهای جوشاندن برنج برای آبکش کردن حتما داخل آب برنج کمی روغن بریزین . هم برنج زود و کامل قد باز میکنه و هم موقع تهیه ته چین - کمتر روغن میخواد . ضمنا یادتتون باشه : هرچه روغن کم باشه - برنج شما بوی زهم تخم مرغ میده . تخم مرغ و ماست رو خوب هم بزنید و کمی نمک و روغن _ کمی ! ) هم بهش بزنین .



* - د رظرفی که دیواره کوتاه داره ته چین بهتر عمل میاد و زودتر دم میکشه و بیشتر برنج شما تبدیل به ته چین میشه . پس برای مهمونی و برای میزان پلوی زیاد تر باید یک ماهیتابه بزرگ و پهن و نچسب در دار استفاده کرد . حالا اگه تو پایرکس درست می کنین که ظرف های پایرکس هم دیواره بلندی ندارن و مناسبن که حتما روش رو با کاغذ فویل ( آلومینیمی ) بپوشونین . البته وقتی ارتفاع قابلمه تون زیاد بشه برنج ساده تر بیشتر از ته دیگش دارین ...ولی تمام حسن این غذا به ته دیگ و ته چین زیادشه دیگه !!

تهیه ته چین در فر مناسب تره و برای این منظور باید از ماهیتابه های بدون دسته یا قالب های تقلون پهن با دیواره کوتاه استفاده کنین .برنج باید دو قسمت بشه . کمی از برنج داخل ماست و تخم مرغ و زعفرون ( به ترتیبی گه گفته شد ) مخلوط میشه که کف ظرف بعنوان ردیف اول ریخته میشه و قسمت بیشتر اون برای ردیف سوم استفاده میشه . ردیف دوم هم مال تکه های مرغ و سبزی و ماهی قلیه و مایه آلبالو .... و .... است که قاعدتا با کمی روغن تهیه شده ... ( این غذا با رزیم میانه ای نداره !!!! رزیمی هاش از تهیه این غذا صرفنظر کنن !!! چون روغن زیاد میبره )

روغن در ماهیتابه باید داغ بشه که ردیف اول رو از مایه ماستی که با کمی برنج مخلوط شده بریزین کف ماهیتابه . ( من کل روغنی رو که میخوام توی غذا بریزم رو داغ میکنم و کره یا روغن کرمانشاهی هم مخلوط میکنم و سپس فقط کمی روغن کف ماهیتابه میذارم بمونه که مایه برنج و ماست رو بریزم کف اون ) بقیه روغن هایی رو که برداشتم نگه میدارم و در انتها روی غذا همه جای ماهیتابه میریزم . حالا مواد سبزی دار یا آلبالو دار یا مرغها رو روی ردیف اولی که ریختم می چینم یا میریزم . و کمی فشار میدم . باقی برنج رو هم ( بعنواه ردیف سوم ) روی این ردیف میریزم و فشار میدم و روغن باقیمانده رو روی برنجها در همه قسمت ظرف میریزم . روی شعله قرار میدم . حالا فقط کمی شعله رو تند می کنم تا بدنه ظرف داغ بشه و بعد کم میکنم و دمکنی میذارم و اجازه میدم دم بکشه . حدود یکساعت و نیم با شعله ملایم وقت نیاز داره . بعد که حاموش کردم دم کنی رو بر میدارم و کمی میذارم بمونه تا مواد قالبی از ظرف راحت تر جدا بشه . ظرف یا دیس مناسب رو روش قرار میدم و سعی میکنم وسط قرار بگیره و به آرامی وازگون میکنم . روی اونو تزیین میکنم .

* - ته جین رو کمی که خنک تر شد برش میزنیم .

من معمولا داخل ظرف پایرکس هم روغن میریزم و بدنه شو چرب میکنم و کمی گرمش میکنم و بعد مایه ته چین و برنج رو میریزم . ولی بیشتر در ماهیتابه می پزم . ضمنا برای اینکه از داخلش درش بیاری کمی باید بذاری بمونه و اگه بازهم نشد ته ظرف رو مثل قالب زله توی آب ( ولی آب سرد ) قرار بدین تا کمی بمونه و امتحان کن ببینین در میاد اونوقت ظرف رو وازگون کنین ... البته داخل ظرف پایرکس کمی بیشتر طول میکشه سرخ بشه ....

دوتا نکته عمده برای یه ته چین خوب یکی سفتی ماست و دیگری زنده برداشتن برنج در حین آبکش کردنه . و دیگری استفاده از روغن در آبی که برنج رو می جوشانی .....و یه مورد دیگه هم استفاده از کمی روغن داخل ماست و زعفرون و برنجی است که بعنوان ته دیگ در اولین لایه ریخته میشه .و بعدی هم .....اینه که ته چین جتما باید در ظرفی که ارتفاع کمی داره مثل ماهیتابه پخته بشه که هم - اندازه ته دیگ یا ته چین سرخ شده تون بیشتر باشه و هم اینکه حرارت به اندازه کافی به تمام نقاط ظرف میرسه و زودتر دم میکشه و برنج زیاد نمیمونه که وا بره و خمیر بشه .


تصاویر و
لینک آموزش انواع ته چین و ته دیگ در تالار گفتمان سفره خونه :


http://forum.sofrehkhune.com/forum100/


لینک آموزش انواع ته دیگ و پلو و چلو در پرتال سفره خونه :

http://www.sofrehkhune.ir/foods/288/1/


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر